Burden of Peace

Burden of Peace

Documentaire over de eerste vrouw aan het hoofd van het OM in Guatemala die de strijd aanbindt met drugsbendes, corruptie en straffeloosheid.
111%
€33.455
toegezegd van €30.000
Project is gesloten.
408
sponsors

Over het project

Regisseur:

Joey Boink & Sander Wirken

Producent:

Bart Voorsluis & Annemiek Munneke

Categorie:

Documentaire

Taal:

Nederlands

Einddatum:

05-07-2014

Sponsors:

408 sponsors

Stel een vraag aan de filmmaker
"Deze film moet gemaakt worden."
- Heikelien Verrijn Stuart - Movies That Matter

Het streefbedrag is gehaald en we kunnen de film gaan afmaken. Alle bedragen die boven de €30.000 komen, gaan we gebruiken om de film zo goed mogelijk te verspreiden, met name in Latijns America. 

DE FILM Dedocumentaire ‘Burden of Peace’ vertelt het indrukwekkende verhaal van Claudia Paz y Paz, de eerste vrouw aan het hoofd van het Openbaar Ministerie van Guatemala. Het land dat jarenlang geteisterd werd door een verwoestende burgeroorlog, waarbij ruim 100.000 Maya indianen systematisch zijn uitgemoord, is tot op de dag van vandaag een van de meest gewelddadige landen ter wereld.  

Claudia bindt de strijd aan met corruptie, drugsbendes en straffeloosheid en doet wat iedereen tot dan toe voor onmogelijk had gehouden: zij laat oud-dictator Efrain Rios Montt voorkomen en de rechtbank veroordeelt hem voor genocide. Met de veroordeling schrijft Paz y Paz wereldgeschiedenis, het is de eerste veroordeling van een oud-president voor genocide in een nationale rechtbank. Tevens weet ze het aantal onopgeloste moorden terug te dringen van 99% naar 70%.

Ga voor meer informatie naar onze website www.burdenofpeace.com of onze Facebook pagina www.facebook.com/pazypazthemovie.

HET BEGIN Bij het aantreden van Claudia Paz y Paz als hoofd van het Openbaar Ministerie in 2010 was het voor regisseur Joey Boink meteen duidelijk dat dit een verhaal was dat verteld moest worden. Sander Wirken was al langer werkzaam in Guatemala en de twee bundelden hun krachten. Ze trokken de stoute schoenen aan en vroegen aan Claudia of zij bereid zou zijn om hen te ontmoeten. Ze stemde in.

"Bij de eerste ontmoeting waren we vreselijk nerveus. Claudia was continu in de media en ze was nou niet bepaald de eerste de beste, maar bekleedde een van de belangrijkste posities in het land. Veel later vertelde Claudia ons dat ook zij die dag nerveus was. Het idee dat twee lange Nederlandse jongens een film over haar wilden maken, intimideerde haar."

Claudia stemt in en geeft Joey en Sander carte blanche. Ze neemt hen mee in haar wereld.  

Ga voor meer informatie naar onze website www.burdenofpeace.com of onze Facebook pagina www.facebook.com/pazypazthemovie.

 

DE DRAAIPERIODE De afgelopen drie jaar is het regelmatig voorgekomen dat Joey en Sander halsoverkop naar Guatemala vertrokken, omdat er acute ontwikkelingen waren die voor het land, Claudia en de film van groot belang waren. De veroordeling van Efrain Rios Montt, de verkiezing van één van haar opponenten -Otto Perez Molina- tot president, de nominatie van Claudia voor de Nobelprijs voor de Vrede en tot slot de vervroegde beëindigen van haar termijn en haar laatste werkdag op 17 mei j.l. Zowel bij haar overwinningen, als bij haar nederlagen draaide de camera mee als stille getuige. 

DE TOEKOMST Met de crowdfunding campagne willen we een aantal zaken realiseren. Nadat Claudia's laatste werkdag erop zat is zij Guatemala meteen ontvlucht, haar gezin was haar al voorgegaan. We zouden met het door jullie beschikbaar gestelde bedrag de laatste scenes van de film kunnen draaien. Daarnaast stelt het ons in staat om de post-productie van de film rond te krijgen (audio-nabewerking, kleurcorrectie en de opnames van de soundtrack). Daarbij hopen we met het resterende bedrag de film voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te kunnen maken. 

Claudia Paz y Paz is one of the “five most powerful women changing the world”  Forbes (2012)

The Judith Lee Stronach Human Rights Award CJA (2013)

Nominated for the Nobel Peace Prize (2013)

The Vital Voices Global Leadership Award (2014)

 

 

 

Cast en crew

Regie en camera - Joey Boink (1984) is filmmaker en heeft politicologie gestudeerd. Voor de publieke omroep maakte hij een documentaire over kinderarbeid in India (Avro, 2007), onderwijs in Guatemala (Llink, NL3, 2009) en over de milleniumdoelen (VARA's Joop.nl, 2010). Hij is mede-oprichter van Poldox, een documentaire vak aan de Universiteit van Amsterdam.

Research - Sander Wirken (1985) ipromoveert aan de Universiteit van Amsterdam. Hij studeerde cum laude af in Internationaal Publiek Recht en Internationale Veiligheid (Sciences Po Paris). Zijn scriptie over straffeloosheid in Guatemala won de Universiteit van Amsterdam scriptieprijs en vormde het motief voor het maken van de film. Als mede-oprichter van de NGO Niños de Guatemala werkte Sander twee jaar in Guatemala. 

Producer - Bart Voorsluis (1983) studeerde Media & Marketing en is mede-oprichter van Framewerk, de producent van 'Burden of Peace'. Hij werkte als media project manager voor o.a. de Nederlandse Overheid, de FNV, het Leger des Heils en Toyota.


Producer - Annemiek Munneke (1980) studeerde Politicologie en schreef haar scriptie over geweld tegen milieuactivisten in Centraal Amerika. Na gewerkt te hebben in Honduras, sloot ze zich in 2011 aan bij Framewerk. Daarnaast werkt ze als freelance productieleider en researcher.


Editor - Ruben van der Hammen (1983) studeerde in 2011 af aan de Nederlandse Film Academie, richting montage. Nog tijdens zijn studie liep hij stage bij de zeer ervaren editor Menno Boerema, met wie hij nu samen het bedrijf Die Herr'n Schnittmeister heeft. Sinds zijn afstuderen heeft hij aan verschillende Nederlandse en internationale films gewerkt. De meest recente documentaire waaraan hij werkte, Miners Shot Down, won de Václav Havel Jury Award tijdens het One World filmfestival in Praag en de Camera Justitia Award tijdens het Movies That Matter filmfestival in Den Haag.

 

Reacties

Comments

Johan.smits's picture
Is de exacte datum van de première reeds gekend? Graag reactie zodat we dit effectief kunnen inplannen Vriendelijke groet Johan Smits

Updates

Burden of Peace: in theatres NOW!

Beste supporters,

Het is bijna zover: Burden of Peace gaat het grote doek op tijdens het Movies that Matter Film Festival in Den Haag! We zijn enorm trots en dankbaar dat dit met jullie overweldigende steun is gelukt.
Mochten jullie bij een van de vertoningen aanwezig willen zijn, er zijn op dit moment nog kaarten beschikbaar voor de vertoning van maandag 23 maart om 17:00. Na afloop vindt er een gesprek plaats met de makers, onder leiding van journalist Harm Ede Botje.
Klik hier om kaarten te bestellen via de site van het festival: www.moviesthatmatter.nl/festival/programma/film/1726

Burden of Peace reist verder: de film is nu al geselecteerd voor 17 festivals in 13 landen! In mei is de film te zien in 14 theaters in Nederland. Ook is de film op 8 april op te zien om 23:00 op NPO2.
Klik hier voor een overzicht van theatervertoningen bij u in de buurt: www.burdenofpeace.com/screenings

Er wordt binnenkort contact opgenomen met de supporters die nog een reward tegoed hebben. Wij kijken ernaar uit u te ontmoeten tijdens een van de screenings!

Burden of Peace crew

----

Dear supporters,

Tomorrow Burden of Peace will have its world premiere during the Movies That Matter Film Festival in The Hague! We are very proud and thankful that this is made possible with your overwhelming support.

There are still tickets available for the screening of March 23 in The Hague. But there are also tickets for screenings in San Diego (March 22), London (March 25 & 26), Annapolis (March 28), Toronto (March 31) and 13 other film festivals around the world! Check out our website for an up to date screening schedule: www.burdenofpeace.com/screenings

Supporters who did not receive their rewards yet will be contacted soon.

Hope to see you at one of the screenings!

Burden of Peace crew

20 March 2015 14:09
Door Annemiek
Burden of Peace in premiere

Beste supporters,

In de afgelopen maanden hebben we hard gewerkt aan de montage van Burden of Peace. De film is nu - op enkele details na - af.

Goed nieuws: deze week werd bekend dat de film in wereldpremiere zal gaan tijdens het Movies That Matter festival, tussen 20 en 28 maart 2015 in Den Haag. Op uitnodiging van het festival zal Claudia Paz y Paz zelf aanwezig zijn bij de premiere! Jullie zijn uiteraard allemaal van harte welkom bij de vertoningen op het grote doek. Mocht je er in deze dagen niet bij kunnen zijn: in mei 2015 draait de film in 14 theaters in Nederland. Na de wereldpremiere zal de film op diverse festivals in de wereld te zien zijn. 

Zodra er meer bekend is over de exacte speeldata en tijden zullen we jullie benaderen om te zorgen voor het allerbelangrijkste: dat je jouw reward ontvangt! 

Wij wensen jullie prettige kerstdagen en een heel gelukkig 2015.

Burden of Peace crew.

 

---

Dear supporters,

In the past months we have worked hard to finsih the film 'Burden of Peace'. We are almost there.

The film will have its World Premiere during the Movies That Matter Festival, between 20 and 28 of March in The Hague, The Netherlands. Claudia Paz y Paz will be present at the screening. 

After this premiere, more screenings around the world will follow. We will keep you posted as soon as we know of exact screening dates and locations. And most importantly: we will contact you to make sure that you receive your reward!

We wish you a merry christmas and a happy 2015.

Burden of Peace crew.

19 December 2014 12:27
Door Annemiek
Two weeks after...

Beste supporters,

De crowdfunding campagne is al weer even afgesloten. Uiteindelijk hebben we 112% van het streefbedrag behaald! Momenteel zijn we hard aan het werk met het post-productie team om de film af te maken. Het komt er al mooi uit te zien.

Zodra de film is afgerond zullen we de rewards die jullie toekomen in orde maken. Dan is er ook meer duidelijkheid over de programmering van de vertonignen van de film.

Wij wensen jullie nog een heel fijne zomer toe. 

Hartelijke groet,

Annemiek, Bart, Joey, Sander.

---

Dear supporters,

The crowdfunding campaign has been closed. We have reached 112% of the target amount! Currently the post-production team is working hard to finish the film. 

Once the film is completed, we will arange your rewards and inform you about the scheduled screenings.

Warm regards,

Annemiek, Bart, Joey & Sander.

 

 

 

23 July 2014 10:19
Door Annemiek
Streefbedrag bereikt!

Beste supporters,

Vijf dagen voor het sluiten van de campagne is het streefbedrag van EU30.000 behaald! We zijn jullie enorm dankbaar voor jullie donaties en jullie steun in het delen van dit project.

Dankzij jullie is Burden of Peace het project dat de meeste supporters en de meeste financiering wist te genereren voor de crowdfunding van een film in de Nederlandse geschiedenis!

Claudia wil jullie via deze video persoonlijk bedanken.

Muchas gracias!

 

p.s.: mocht de video niet zichtbaar zijn op deze pagina, klik dan op de link: https://vimeo.com/99523206

 

30 June 2014 14:15
Door Annemiek
Nog 10 dagen

Beste supporters,

Inmiddels hebben we meer dan 351 donateurs op Cinecrowd. Burden of Peace lijkt het project met de meeste supporters te worden in de geschiedenis van Cinecrowd. Daar zijn we best trots op. Verder hebben we niet stil gezeten de afgelopen weken. Wat wapenfeiten:

  • De laatste scenes met Claudia Paz y Paz gedraaid.
  • 1 artikel in het NRC Handelsblad (kijk op Facebook voor het artikel)
  • 1 interview voor het programma de Nieuws BV op Radio 1.
  • 1 interview voor De Bende van Einstein op Belgie 1.
  • 77% van ons streefbedrag behaald.
  • 50 nieuwe volgers op onze Twitter-account @pazypazthemovie.

En het hoogtepunt van de afgelopen weken was wellicht dat Claudia de Vital Voices Global Leadership Award 2014 won!

Maar we zijn er nog niet. Er zijn nog 10 dagen te gaan om de resterende EU6.744 in te zamelen. We zijn ervan overtuigd dat we dat met jullie hulp kunnen redden. Dus als je nog mensen kent die hun steentje willen bijdragen, verwijs hen naar deze pagina of laat het ons weten. We zijn jullie enorm dankbaar voor jullie steun.

Saludos,

Joey, Sander, Bart & Annemiek.

26 June 2014 10:35
Door Annemiek
Vandaag op Radio 1

Beste supporters,

Vandaag gaan Joey en Sander naar Hilversum om van 12.00 tot 14.00 uur te gast zijn bij het programma 'De Nieuws BV' op Radio 1. Daar worden ze geinterviewd door Felix Meurders over de documentaire 'Burden of Peace' en het historische werk van Claudia Paz y Paz. Luister hier om 12.00 uur live mee. Tot straks!

Saludos,

Joey, Sander, Bart & Annemiek.

11 June 2014 9:44
Door Annemiek
Mijlpalen eerste 10 dagen

Beste supporters,

Wow, wat zijn de eerste 10 dagen crowdfunden spannend geweest. We zijn heel erg blij met alle steun die we hebben mogen ontvangen van vrienden, familie, collega's en wildvreemden. Het blijft een ongelooflijke achtbaan. We zijn buitengewoon dankbaar, verbaasd, maar vooral ook gesterkt door jullie steun. Het betekent voor ons heel veel dat jullie het allemaal belangrijk vinden dat de film er komt. Nu de mijlpalen van de eerste 10 dagen op een rijtje:

- 1 gezellig crowdfunding feestje met 146 verkochte caiparinhas en 3 uitverkochte viewings. 

- 198 nieuwe Facebook likes en 5.500 mensen bereikt.

- 195 supporters via Cinecrowd.

- 1 presentatie bij Shortcutz in de Kring.

- 47% van ons streefbedrag behaald. 

- 19 nieuwe volgers op Twitter - wat in ons geval een toename van 180% betekent. Volg ons dus alsjeblieft op @pazypazthemovie......

- 1 verhaal van de dag in de Correspondent en 1 artikel in Opzij.

En er staat vast nog heel wat te gebeuren. We zijn erg benieuwd hoe de komende 30 dagen zullen verlopen.

Saludos,

Joey, Sander, Bart & Annemiek.

 

 

 

 

 

 

6 June 2014 13:38
Door Annemiek
1 7

Fund Project