Het Land van Verandering

Het Land van Verandering

Hoe is het om te leven in een afgelegen land waar altijd alles in verandering is? Een poëtische collage van portretten van West Zeeuws-Vlamingen.
106%
€5.315
toegezegd van €5.000
Project is gesloten.
48
sponsors

Over het project

Regisseur:

Mirka Duijn & Nina Spiering

Producent:

Koert Davidse en Marc Thelosen

Categorie:

Documentaire

Taal:

Nederlands

Einddatum:

19-07-2013

Sponsors:

48 sponsors

Stel een vraag aan de filmmaker
“Na een week op zee, terug op weg naar de vaste wal: thuis. Dat moment wil ik voor altijd bewaren...”
- Matroos Marcel Schutte

LAND VAN VERANDERING

'Land van Verandering’ wordt een documentaire van 30 minuten over West Zeeuws- Vlaanderen en zijn inwoners, gemaakt door Mirka Duijn en Nina Spiering.

Bekijk hier het shot wat we hebben gedraaid tijdens de Landbouwdag in Schoondijke: http://vimeo.com/kimmofilms/tractoren

De film is gebaseerd op en geïnspireerd door eilanden.net, een archief van amateurfilms aangelegd door het Zeeuws Museum. Het museum vroeg inwoners van Zeeland om datgene ‘wat ze zouden willen bewaren aan Zeeland’ vast te leggen op film.

Het willen bewaren en daarmee het bang zijn om iets kwijt te raken staat centraal in de film ‘Land van Verandering’.

De makers focussen zich daarbij op West Zeeuws-Vlaanderen, een van de meest geïsoleerde gebieden van Nederland. Het is een gebied wat door de eeuwen heen constant in verandering is geweest; Land werd ingepolderd en weer aan de zee terug gegeven, steden vormden zich en gingen weer verloren.

 Ook de laatste jaren is er veel turbulentie geweest: de visserij waar het Zeeuwse havenstadje Breskens ooit om bekend stond is in rap tempo bijna volledig verdwenen. Boeren trekken weg als gevolg van schaalvergroting van de boerenbedrijven. De werkgelegenheid in West Zeeuws-Vlaanderen is minimaal waardoor de meeste scholieren direct na de middelbare school elders hun heil zoeken, het gebied vergrijst enorm. De gemeente richt  zich daarom op een nieuwe industrie: het toerisme. Vakantieparken worden in rap tempo uit de grond gestampt. Zal dit de oplossing voor de problemen in het gebied zijn? Inwoners houden hun adem in terwijl ze hoopvol afwachten.

De makers vroegen zich af: Hoe is het om te leven in een afgelegen land waar altijd alles in verandering is? 

Ze proberen bovenstaande vraag te beantwoorden in een poëtische collage van portretten van West Zeeuws-Vlamingen. Portretten van bijvoorbeeld de Breskense schipper Jaap Albrechtse, die een camera meekreeg toen hij het vissersberoep er noodgedwongen aan gaf en zijn schip naar Afrika bracht. Of de 22 jarige Mariëlle Notebaart die hetzelfde jaar werd verkozen tot Breksens’ garnalenprinses. Maar ook de schorren en slikken, de modder en de eeuwig waaiende wind spelen een rol.

 

De documentaire wordt gemaakt in opdracht van het Zeeuws Museum in een serie films van Jos de Putter, Hanro Smitsman en Mirka Duijn & Nina Spiering. De film gaat in september in première op het Film By The Sea Filmfestival inVlissingen en zal aansluitend daaraan te zien zijn in het Zeeuws Museum.

Kijk ook op de Land van Verandering facebookpagina: https://www.facebook.com/HetLandVanVerandering

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de uitvoerend producent, Rogier Tolen: 06 33621912

Cast en crew

CREW

De documentaire wordt gemaakt in opdracht van het Zeeuws Museum en wordt  gemaakt in een serie films van Jos de Putter, Hanro Smitsman en Mirka Duijn & Nina Spiering. Na realisatie zullen de films door het museum vertoond en verspreid worden.

De productie van de documentaire is in handen van seriousFilm, producenten zijn Marc Thelosen en Koert Davidse. Van o.a. Dinner with Murakami (VPRO) Liefdeswinter (Ikon), De Stem van de Meester (NCRV) en het interactieve monument 1835+1 in het Watersnoodmuseum. Website: www.seriousfilm.nl. Rogier Tolen zal als freelance producent de uitvoerende productie op zich nemen.

De film wordt geregisseerd door Mirka Duijn & Nina Spiering. De arena waar de verhalen zich afspelen is voor hen van groot belang. Zij zoeken naar schoonheid in detail, wat ze vooral terug willen laten komen in zorgvuldige art direction en poëtische beeldtaal. Hun kracht ligt bij visueel sterke, persoonlijke verhalen. Het duo werkte eerder voor de VPRO, VARA en de EO. Zij maakten een aantal videoclips waaronder Do Better voor Bart Constant. Met hun korte film Manitoba stonden ze op het Cannes Film Festival. Website: www.kimmofilms.com.

De cameraman voor dit project is Gregg Telussa. Hij werkte al vaker samen met Mirka & Nina en draaide met hen onder andere de videoclip Elephants voor Blaudzun en het korte jeugddrama De Datsja. Website: www.greggtelussa.com.

Hein Verhoeven zal de kleine crew aanvullen als geluidsman. Ook met hem werkten Mirka & Nina al samen tijdens De Datsja.

 De edit zal gedaan worden door Paul De Heer. Paul werkte onder andere aan de films als Weapon Of War die in 2010 een Gouden Kalf won. Website: www.heerenmeester.net

Voor de soundtrack werken we samen met West Zeeuws Vlaamse artiesten. Een van deze artiesten is Broeder Dieleman. Website: www.broederdieleman.com/

 

 

Reacties

Updates

Land van Verandering - Tractoren
28 June 2013 11:08
Door Nina
Tractorenshot

Het resultaat van de opnames met tientallen tractoren, gefilmd op de landbouwdag te Schoondijke is vanaf morgen (27-06) hier te zien!!

26 June 2013 20:21
Door Nina
https://www.facebook.com/HetLandVanVerandering

20 June 2013 7:57
Door Nina
Bekijk onze tumblr!
3 June 2013 14:14
Door Nina
0 4

Fund Project