La Lutte, sneeuw en zand

La Lutte, sneeuw en zand

Documentaire roadmovie naar Dakar. Over een worstelaar, een regelaar en een filmer in de met voodoo rituelen doordrenkte cultuur van Senegal.
101%
€8.610
toegezegd van €8.500
Project is gesloten.
45
sponsors

Over het project

Regisseur:

Marlijn Franken

Producent:

Reinier de Nooijer

Categorie:

Documentaire

Taal:

Nederlands

Einddatum:

12-04-2014

Sponsors:

45 sponsors

Stel een vraag aan de filmmaker
This will be the craziest thing I ever did!
- John Harald Foss Fjeldbu

Deze documentaire roadmovie gaat over de wens van John, een worstelaar uit het Noorse nationaal team, om in Dakar deel te nemen in de arena van La Lutte, traditioneel Senegalees worstelen. Samen met Amsterdams kunstenaar en filmer Marlijn en haar partner Reinier gaan zij gedrieën dit Afrikaanse avontuur aan.

De worstelaar, de filmer en de regelaar; over ons drieën gaat deze film. Zijn wens, haar filmidee, zijn Afrika; zijn ze alledrie realiseerbaar? De filmmaker volgt de ontwikkelingen vanaf het prilste begin. Dat we in Dakar terechtkomen is evident, maar gaat het ons lukken om John in de ring te krijgen? Wordt vervolgd.

Maar zelfs de hoofdingrediënten zijn de moeite waard: de fanatieke sporter die wil, de entourage van een door voodoo doordrenkte sport, ons verblijf middenin de dynamiek van de Medina in het kunstenaarshuis van 'notre soeur' Koura, de cultuurverschillen die overbrugd moeten worden...maken de inhoud van deze film al bij voorbaat spannend.

Het betreft een avontuur, een nieuwsgierige zoektocht van deze drie mensen binnen een totaal andere cultuur. Dus geen typische sportfilm. Idee is dat de film aantrekkelijk is voor iedereen die benieuwd is naar intermenselijk contact, naar andere culturen, naar de betekenis van voodoo in het dagelijks leven in Senegal en natuurlijk het fascinerende, urenlang durende schouwspel La Lutte, dat behalve sport een heleboel "theater", muziek en rituelen bevat.

 

Marlijn en Reinier verbleven respectievelijk 2x / 3x een maand in Dakar ivm kunstuitingen. Een gehuurd huisje in een arbeiderswijk of een kunstenaarslogies middenin de Medina. Ze voelen zich er thuis, spreken de taal, hebben er contacten. En dan belt een Noor aan met dit idiote plan, komt langs, het klikt. Maar...hij spreekt geen woord Frans en heeft geen idee van de gewoontes van het land. Dus: krachten bundelen. We gaan het samen doen!

Marlijn werd in 2009 in Dakar gegrepen door La Lutte en het hele circus eromheen; de prachtige sporters getooid met beschermende buideltjes aan leren koorden, door de uitzinnige menigte in het plempvolle stadion. Fascinerend en ja, ook angstaanjagend. Begin 2010 maakte zij het YouTube filmpje van La Lutte in het stadion aan het eind van onze straat in de Medina. Nu kijken wij terug op amateurbeelden. De kans om van binnenuit deze dynamiek vast te leggen op een hoger niveau: met beide handen aangrijpen!

Volg ons! Je kunt op de hoogte blijven van de voortgang van dit mooie project door onze Facebookpagina  La Lutte in Dakar te 'liken' en vooral: te delen!

Steun

Deze film kan niet zonder jullie steun gemaakt worden. Geld is nodig voor: reis- en verblijfkosten, lokaal transport, gebruik apparatuur, deelname worstelschool, licentie stadion, etc. Wij vragen tevens ondersteuning in Noorwegen via de Engelstalige variant van Cinecrowd alsook via de Noorse fabrikant van de Fighter sportbroek. Indien meer dan gevraagd binnenkomt, zal dit dankbaar gebruikt worden voor verdere professionalisering van de film. Denk aan nabewerking beeld en geluid.

 

 

 

 

 

Cast en crewJohn Harald Foss Fjeldbu | de worstelaar

John woont vlakbij Oslo, Noorwegen in een houten huis aan een fjord. Hij begon op 9-jarige leeftijd met worstelen en heeft vele overwinningen behaald bij (inter)nationale kampioenschappen Grieks-Romeins, belt-, grappling- en sumoworstelen. Worstelen op topniveau is in Noorwegen een amateursport. John heeft een tweede leven als beveiliger en baanbouwer bij de Noorse spoorwegen. Een oud YouTube filmpje van Marlijn inspireerde hem om ooit eens zelf deelnemer te zijn in La Lutte en John nam contact op met Marlijn. Hij kwam een paar dagen naar Amsterdam. Het klikte; we gaan ervoor!   

 


Marlijn Franken | camera, regie, montage

Marlijn is een Amsterdams kunstenaar en filmmaker. Haar korte documentaires en poëtische kunstvideo's werden geselecteerd voor (inter)nationale kortfilm festivals, tentoonstellingen en musea (Brazilië, Benin, Duitsland, Griekenland, Zwitserland, Spanje, Engeland etc.) Marlijn werkt alleen, met een kleine pro HD videocamera en bestaand licht. Haar kunstenaarsoog is een pre in haar werk. Marlijn: 'als kunstenaar kijk je anders'.  Regelmatig zoekt ze samenwerking met (inter)nationale kunstenaars uit andere disciplines.

Naast haar vrije werk maakt Marlijn video in opdracht (Amsterdam Museum, Byzantijns Museum in Athene, Royal Talens, Stalhouderij Zadelhoff en particulieren) Marlijn ensceneert zelden. Ze vindt de werkelijkheid al fascinerend en absurd genoeg. Ze blijft zich verwonderen over wat is: een onuitputtelijke bron van inspiratie!

Website film: http://marlijnfrankenfilms.nl/

Website kunst: http://www.marlijnfranken.nl/ 

Reinier de Nooijer | productie 

Reinier, partner van Marlijn, vormt een sleutelrol in dit project. Hij is de regelaar die deuren opent. Reinier voelt zich in West-Afrika als een vis in het water en weet er de meest onwaarschijnlijke zaken voor elkaar te krijgen. In het dagelijks leven is hij financieel beleidsmedewerker bij de Fietsersbond in Utrecht. 

 

 

 

Wat deze drie gemeenschappelijk hebben is een ongebreideld enthousiasme, dat ze kunnen omzetten in een realiseerbaar plan. 

 

Fally Sene Sow | beeldend kunstenaar, Dakar

 

Wij kennen Fally sinds 2011. Hij had exposeerde in Galerie 23 in Amsterdam en zoals eerdere West-Afrikaanse kunstenaars logeerde hij die 3 weken, op verzoek van Galerie 23, bij ons. Via Fally komen we in contact met Kalissa Cissé

https://www.facebook.com/fally.senesow

 

 

Kalissa Cissé | organisator La Lutte events Dakar

Beginnend enthousiast organisator van La Lutte events. Organiseerde al een succesvol event in een La Lutte stadion en kwam ermee in de krant en op de nationale tv. Voor John wil hij nu een La Lutte Gala organiseren. Hij is al druk bezig de financiering daar in Dakar rond te krijgen.

 

 

 

Kris van der Hart | concept&copy trailer

Kris is een Amsterdamse reclamemaker met een passie voor film. Hij maakte het concept voor de trailer en werkt nauw samen met Marlijn en Reinier om de communicatie van het project intern en extern te stroomlijnen.

www.kris-concept-en-copy.nl

 

  Gonny Gaakeer | voice-over trailer

Gonny, actrice en theatermaker, werkzaam in Nederland en Duitsland.

Gonny deed de voice-over (NL en E) voor onze trailer.

http://www.montecatini.nl/clienten/gonny_gaakeer/55

http://www.zentralbuero.com/gonny-gaakeer.html

Reacties

Updates

Update #06

De vliegtickets zijn gekocht; we gaan 5 t/m 16 juni naar Dakar! Wij houden jullie op de hoogte van het vervolg. Hoe dan ook gaat de film gemaakt worden.

We bought our tickets, we will be in Dakar from 5-16th of June 2014 to shoot the film! We will keep you informed .

De stand is 90%. Veel dank aan onze donateurs! Ken je nog iemand die mee wil doen, graag. We zetten de eindsprint in. Nog 2 dagen te gaan..

We are at 90% now. Many thanks to our donators! If you happen to know someone interested...you know where to find us. Another 2 days to go..Thanks!

10 April 2014 10:40
Door Marlijn
Update #05

(On)mogelijkheden bekijken en afwegen met Kalissa, de enthousiaste La Lutte promotor uit Dakar. Regelmatig belt Reinier en overleggen we via Facebook. 

Checking the (im)possibilities with Kalissa, the eager La Lutte promotor from Dakar. These days we have a lot to discuss. By telephone or by Facebook.

31 March 2014 14:43
Door Marlijn
Update #04

Uit ons 'reward program' | From our 'reward program':

Wij jij ook zo'n mooie tas, handgemaakt door Marlijn Franken? Je bemachtigt er een als je meedoet aan ons project door ons te ondersteunen. Zie ons aantrekkelijke 'reward program'.

Do you like this handmade bag by Marlijn Franken? You can get one by joining and supporting our project. Please check our attractive reward program.

In 2009 raapten Marlijn en Reinier in Dakar, Afrikaanse miljoenenstad waar drinkwater niet uit de kraan komt, vele gebruikte plastic drinkwaterzakjes van straat, wasten en droogden ze. Behalve de kunstprojecten "l'Eau c'est la Vie / Water = Life" die Marlijn er eerder mee deed (onderste foto) is er voldoende over om zo'n handgemaakte tas van te maken! Deze twee tassen zijn voorbeelden, gemaakt met zakjes uit Benin (blaus) en Togo (rood).

In 2008 Marlijn and Reinier were in Dakar, an African megacity without safe tap water. They collected many, many used plastic drinkwater bags from the street, washed and dried them. After Marlijn's earlier projects "l'Eau c'est la Vie / Water = Life" with these bags (photo under) there is enough left to make some new Dakar bags. These two bags are exemples, made of bags from Benin (blue) and Togo (red).

 

 

21 March 2014 8:44
Door Marlijn
Update #03

Onze mannen in Dakar,  toegevoegd aan de crew (zie daar). We hebben regelmatig contact met ze per telefoon, email en sms. Ook daar wordt hard gewerkt.

Fally Sene Sow, beeldend kunstenaar in Dakar, kennen we sinds 2011. Hij exposeerde bij Galerie 23 in Amsterdam en zoals eerdere West-Afrikaanse kunstenaars logeerde hij die drie weken bij ons, op verzoek van de galerie. Via Fally komen we in contact met een vriend van hem: Kalissa Cisse (foto rechts), beginnend organisator van La Lutte events in Dakar. Hij organiseerde onlangs een succesvol event in een La Lutte stadion in Dakar en kwam ermee in de krant en op de nationale tv. Voor John wil hij nu een La Lutte Gala organiseren. Hij is al bezig de financiering daarvoor in Dakar rond te krijgen.

Sms van Kalissa. Bellen, mailen, sms-en. 

 

14 March 2014 23:23
Door Marlijn
Update #02

Plantage Etalage In januari was de Plantage Etalage (puntspatie.nl) t/o Artis mijn domein met "If Only.."  en "Into the Woods" als video-installatie. Beide werken ontstonden in samenwerking met Studio Nepco. Eind 2014 mag ik opnieuw de etalage vullen.

"Into The Woods" maakte in januari deel uit van ACTIVA'14, een audio/video expositie in Oviedo, Spanje. De intrigerende muziek is van Amerikaans componist / multi media artist Jared C. Balogh. In de zomer kom ik er terug met "If Only..", waarbij Studio Nepco ook de muziek voor hun rekening nam! "Into the Woods" reist wat af! Begin maart draait ie in Oslo, eind maart in Regensburg (Dld.) in een speciaal dichters programma.EYE Tijdens het Museumweekend: 5/6 april 13:00 heeft EYE een speciaal kortfilm programma waarin mijn "Surprise in Amsterdam Red Light District" wordt getoond. Tijdens de Q&A wordt de trailer van La Lutte vertoond en zal er aandacht voor zijn.

Uncooked Culture TV, een initiatief van Bert Schoonhoven van Amsterdam Outsider Art. 27 maart  op Salto 1 vanaf 23:00 een uur "Marlijn TV", ook te zien in Rotterdam en Maastricht. Beeldmateriaal genoeg om een spannend programma te vullen. 

The Oneminutes 23 maart om 16:00 Goethe Instituut A'dam, presentatie dvd "Unseen behind the Facades" en kick-off van de site met alle oneminute video's in dit kader. Ik ben met 9 items een beetje oververtegenwoordigd op de dvd met 24 items. Een initiatief van The Oneminutes / Sandberg Instituut en Amsterdam Museum.

La Lutte, Zand en Sneeuw heet mijn nieuwe grote project. Een documentaire roadmovie naar Dakar. Een worstelaar, een filmmaker en een regelaar in de met voodoo rituelen doordrenkte Senegalese cultuur. Denk aan Romeinse gladiatoren. Spektakel. Sinds 3 maart jl. zijn we online met ons crowdfunding traject bij Cinecrowd. Een groot avontuur. 11% is de stand nu. Jullie hulp hebben we hard nodig. Heb je niets met worstelen? Dan wellicht de insteek van de queeste; gaat het John, Reinier en Marlijn lukken daar in Dakar? Heb je niets met Afrika? Dan blijft vast de gunfactor over:-) Help mij, help ons naar Dakar. Kijk op http://www.cinecrowd.nl/la-lutte-sneeuw-en-zand. Alle beetjes helpen!

bellen met Dakar

14 March 2014 15:17
Door Marlijn
Update # 01

La Lutte, Senegalese wrestling - by Martin Waalboer

Training session at the Balla Gaye wrestling school in Dakar, Senegal. Balla Gaye was the old champion. Balla Gaye 2, his son, is the current champion.

Martin Waalboer is a Dutch photographer, based in Amsterdam but working worldwide. Since 2008 he works in several west-african countries. His work has been exhibited internationally. Newspapers and magazines published his series (coverages and portraits). We are grateful Marin gave us permission to show his photos on this site. 

http://www.martinwaalboer.nl/

 

4 March 2014 22:40
Door Marlijn
0 6

Fund Project