Women of Waalo

Women of Waalo

Een film van documentairemaker Aida Grovestins en kunstenaar Machteld Aardse over vrouwelijk leiderschap in Afrika.
102%
€7.181
out of €7.000
Project is closed.
52
sponsors

About the project

Director:

Aida Grovestins en Machteld Aardse

Producer:

Aida Grovestins

Category:

Documentary

Language:

Dutch

Deadline:

01-02-2012

Supporters:

52 supporters

Ask the filmmaker a question
Mijn grootmoeders, de vrouwen van Waalo, hebben mij geleerd geen compromissen te sluiten. Dit is de tijd waarin wij vrouwen voor vrede en ontwikkeling gaan, en voor niets terug deinzen.
- Amsatou Sow Sidibé

 Een film van documentairemaker Aida Grovestins en kunstenaar Machteld Aardse over vrouwelijk leiderschap in Afrika

 Volg WOMEN OF WAALO op Facebook en op onze website www.womenofwaalo.com

WOMEN OF WAALO - een visuele documentaire-animatie film.

Eén vrouw doet mee aan de presidentsverkiezingen in Senegal in februari 2012. Deze vrouw, Amsatou Sow Sidibé, neemt de fakkel over van haar overgrootmoeders, die in een ultieme daad van verzet ‘nee’ zeiden tegen onderdrukking en slavernij 

"Mijn grootmoeders, de vrouwen van Waalo, hebben mij geleerd geen compromissen te sluiten. Dit is de tijd waarin wij vrouwen voor vrede en ontwikkeling gaan, en voor niets terug deinzen." (Amsatou Sow Sidibé)

We volgen Amsatou Sow Sidibé tijdens haar campagne, achter de schermen en bij haar thuis met haar familie tot en met de presidentsverkiezingen op 26 februari 2012. We zien hoe Sow Sidibé als onafhankelijke kandidate het gevecht aangaat met het politieke establishment in Senegal. In de film komt het oude verhaal van Sow Sidibé's grootmoeders, de 'Queen-warriors’ van Waalo, via getekende animaties terug.

AMSATOU SOW SIDIBÉ

Sow Sidibé en een groep politieke rappers zijn twee nieuwe, onverwacht sterke proteststemmen tegen de zittende president Abdoulaye Wade. Zijn aankondiging voor een derde termijn te gaan, met zijn zoon als zijn vice-president, brengt Senegal hevig in beroering. De onbegrensde honger naar macht van de corrupte 86-jarige president en zijn zoon Karim, drijft Amsatou Sow Sidibé ertoe nu de politiek in te gaan.

Sow Sidibé's populariteit onder de bevolking groeit gestaag. Zij is een echte 'community leader' en staat in Senegal hoog aangeschreven dankzij de manier waarop zij als juriste bemiddelt bij conflicten tussen burgers en de overheid en bij vredesconflicten. Zij is professor mensenrechten aan de Universiteit van Dakar, de hoofdstad van Senegal. Wade heeft haar vanwege haar kennis en charisma twee keer een positie in zijn kabinet aangeboden, die zij op haar beurt twee keer heeft afgewezen omdat ze "geen marionet wil zijn onder een verkeerd bewind". Sow Sidibé heeft een sluwe campagnestrateeg nodig, want president Wade haalt haar bij publieke optredens van de buis en valt al zijn politieke tegenstanders aan met valse beschuldigingen.

Wij hebben als filmploeg haar vertrouwen en kunnen overal bij zijn: We zien hoe Sow Sidibé haar territorium moet veroveren, als onafhankelijke vrouwelijke kandidate binnen de mannelijke politieke arena. We filmen haar tijdens haar momenten van overwinning, frustratie en hoop. 26 februari 2012 zal heel de wereld toekijken of Senegal het tweede Afrikaanse vrouw zal worden met een vrouw als president.

 

Amsatou Sow Sidibé Amsatou Sow Sidibé Amsatou Sow Sidibé

 

ANIMATIES - WOMEN OF WAALO 

Amsatou komt in de politieke arena op een moment dat de meeste Senegalezen hun geloof verloren hebben in de politiek en hun politici. Haar grote bron van inspiratie is het verhaal van haar 'overgrootmoeders'. Zij stonden in hun tijd bekend als sterke leiders en rechters. Toen ze, tijdens een massale verrassingsaanval van de Moren, ontvoerd dreigden te worden door Arabische slavenhandelaren verkozen de prinsessen hun vrijheid en staken zij zichzelf collectief in brand, liever dan als slaaf te worden meegevoerd. Met deze ultieme verzetsdaad werden zij een symbool voor zelfbeschikking voor de samenleving en hun verhaal spreekt nog altijd sterk tot de verbeelding van Senegalezen. Sow Sidibé neemt nu de fakkel van haar overgrootmoeders over om te strijden tegen corruptie en vóór fundamentele burgerrechten.

“Vrouwen in Afrika vormen de ruggengraat van de samenleving. Zij zien het belang van de gemeenschap boven dat van alleen hun eigen individu. Daar spreekt visie en leiderschap uit.” (Amsatou Sow Sidibé)

In de film komt het oude verhaal via getekende animaties terug; als een extra verhalende metaforische laag, waarbij verschillende elementen van het oude verhaal op momenten van tegenwerking, dreiging, strijdbaarheid, overwinning en hoop terugkomen in de film. Een grote baobab boom, die een nog levende ‘getuige’ is van de zelfmoord, fungeert als een brug tussen verleden en heden.

 

Prent Prent  

RAPPERS - SOUNDTRACK

Nieuwsfragmenten, protest en commentaar van de Senegalese rappers worden zowel visueel als in de soundtrack van de film opgenomen als commentaar op de huidige politieke situatie in Senegal. Hun commentaar op de verschillende presidentskandidaten, onder wie Amsatou Sow Sidibé, geven ze in hun 'electorale RAPS'.

 

Biedt Sow Sidibé een geloofwaardig alternatief voor de Senegalezen en is Senegal klaar voor een vrouw als president?

WAAROM DEZE FILM NU? 

Afrikaanse vrouwen springen in toenemende mate in de bres als bruggenbouwers bij stukgelopen vredesprocessen. Zij onderhandelen over politieke, ethnische en klasse verschillen heen voor vreedzaam leiderschap en democratisering. Wij willen met deze film onderzoeken waarin de kracht van vrouwelijk leiderschap schuilt. Ellen Johnson Sirleaf van Liberia is de eerste vrouwelijke president in Afrika. Op 26 februari 2012 zien we welke keuze Senegal maakt.

DOEL | FILMVERTONINGEN 

Naast vertoning vanaf mid-2012 op tv en op (inter)nationale filmfestivals gaan we de film ook vertonen via mobiele cinema's in West-Afrika; ook willen we presentaties en debatten organiseren, zowel in Senegal als Europa, rondom dit 'vrouwelijk’ leiderschap.

 

WAAROM CROWDFUNDING NU?

26 februari 2012 zijn de verkiezingen in Senegal. Eind januari start de verkiezingscampagne van Amsatou Sow Sidibé en daar willen wij met de camera bij zijn. Terwijl de verkiezingsstrijd losbarst, gaat Machteld in die tijd op pad in Waalo (Noord-Senegal) om het oude verhaal in een zelfde kracht en dynamiek in tekeningen te vatten.

 

We hebben geen tijd te verliezen. We kunnen niet wachten op de langere termijn reacties op onze aanvragen bij de film en cultuurfondsen. De actualiteit wacht niet!

 

Dankzij onze eerste crowdfundings-sponsors hebben we tot nu toe twee research/filmreizen kunnen maken. Om deze film te kunnen realiseren hebben we jullie steun nodig. We hopen dat het op die manier ook een beetje jullie filmproject wordt. We houden jullie tijdens het hele proces natuurlijk op de hoogte via FACEBOOK en via onze WEBSITE en via mails.

 

UW BIJDRAGE

 

Het geld dat we van u via Cinecrowd binnen krijgen, gaat direct naar twee specifieke zaken: - januari en februari 2012 (1.5 maand): filmen van de campagne in Senegal met onze Nederlands-Senegalese crew. - februari: 2 weken tekenen op locatie in Senegal.

 

OM IN IEDER GEVAL OP TIJD TE KUNNEN BEGINNEN MET FILMEN IS ONS STREEFBEDRAG 7.000,- EURO - EN ALLES ERBOVEN IS ZEER WELKOM VOOR HET VOLTOOIEN VAN DE FILM.

 

10 euro

 

Je naam als gever op de Women of Waalo website en je ontvangt newsletters met een foto of tekening over deze unieke documentaire.

 

25 euro

 

Je naam als gever op de Women of Waalo website en je ontvangt newsletters met een foto of tekening over deze unieke documentaire, een online premiere van de film en een persoonlijk briefkaartje uit Senegal.

 

50 euro

 

Naamsvermelding op de website, een DVD van de film in een unieke hoes, persoonlijk kaartje uit Senegal met foto van de (misschien) de toekomstige president van Amsatou Sow Sidibé.

 

100 euro

 

Al het voorafgaande PLUS twee filmpremièrekaarten, een premièrefeestje na afloop en 1 originele A3 print van een filmstill van Amsatou Sow Sidibé met persoonlijke boodschap..

 

300 euro

 

Al het voorafgaande PLUS twee originele tekeningen uit film en uw naam op de aftiteling.

 

1000 euro Al het voorafgaande PLUS vier filmpremière kaarten + 5 originele tekeningen uit de film en uw naam op de aftiteling als associatie producer.

 

10000 euro

 

Al het voorafgaande + trip voor 2 personen naar Dakar met meet & greet en meemaken filmproces OF private screening film met Q&A met makers voor 20 man met diner + vermelding op aftiteling als Executive Producer.

Deze film moet worden gemaakt! Zeg het vooral voort. Al uw donaties zijn van de belasting aftrekbaar.

Cast and crew

 

Aida Grovestins

 

Aida Grovestins (1970) is zelfstandig filmmaker te Amsterdam. 'Diamond Dust' is haar debuut documentaire film en werd uitgezonden bij de VPRO (2009) en CANVAS (2010) en getoond op het kIDFA (2010). Onder de naam Crossroadsdocs produceert ze, doet ze research en regie voor film en radio documentaires. In maart 2011 was haar radio docu "Nina Kalpeta" te horen bij OVT-Radio-1: een ontroerend portret van een Oekrainse, die als Ostarbeiter WOII overleeft. In 2010 werd bij de RVU haar radiodocumentaire "Funemployment" uitgezonden.

 

Ze heeft meer dan 10 jaar ervaring als journalist voor actualiteiten rubrieken, waaronder Netwerk en De Ochtenden. Ze studeerde Politicologie, Internationale Betrekkingen en Geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam en Kunstgeschiedenis aan de Sorbonne in Parijs.

 

Machteld Aardse

 

Machteld Aardse (1972) is beeldend kunstenaar te Amsterdam. In haar werk gebruikt zij diverse media waaronder tekening, video en performance. "Ik ga er op uit en zoek de confrontatie op met mijn onderwerp. Ik ben als kunstenaar nooit enkel toeschouwer, maar altijd participant in wat er op een bepaalde plek gebeurt. De complexe verhouding tussen macht en onmacht en verschillende visies op de wereld met hun specifieke verbanden en kortsluitingen intrigeren me."

 

Na haar studie Kunstgeschiedenis studeerde ze aan de Gerrit Rietveld Academie en behaalde haar Master's aan de Dutch Art Institute. Het meeste van haar werk is gerealiseerd in de publieke ruimte en werd tentoongesteld bij - onder meer - Museum Het Rembrandthuis, De Nederlandsche Bank, The New York Island Festival, Museum Scheltema in Leiden, en Women's Art Festival in Aleppo Syria.

 

CONTACT INFORMATIE

 

www.womenofwaalo.com

 

Emails: contact @ womenofwaalo.com | aida.grovestins @ gmail.com | machteldaardse @ planet.nl

 

Allen

Comments

Updates

Geen updates gevonden.
0 0